Podsmażam pomidorki i robię pyszny sos do makaronu. Ten tani obiad zachwyca smakiem
Uwielbiam włoską kuchnię, bo jest prosta, tania i pełna smaku. Ważne miejsce zajmują w niej pasty, czyli makarony z różnymi sosami. Ten z pomidorkami koktajlowymi zachwycił mnie smakiem w czasie wakacji we Włoszech. Teraz często robię go w domu, bo uwielbia go cała moja rodzina.
Z czego zrobić sos pomidorowy do makaronu?
Najprostszy sos pomidorowy do makaronu można zrobić na bazie passaty lub przecieru pomidorowego. Wystarczy tylko najpierw podsmażyć czosnek i ewentualnie cebulkę, dodać przecier i gotować kilka minut, aż sos uzyska pożądaną gęstość i smak. Sos pomidorowy można też zrobić z pomidorów świeżych lub krojonych z puszki. Jednak ten z pomidorków koktajlowych wyróżnia się smakiem i konsystencją. Pomidorki te są dosyć twarde i mięsiste, dzięki czemu nie rozpadają się całkowicie w czasie gotowania. Bardzo przyjemnie zjada się je w połączeniu z większymi formami makaronu, np. rurkami.
Jak zrobić makaron z pomidorkami koktajlowymi i serem?
Makaron z pomidorkami koktajlowymi i sporym dodatkiem parmezanu zachwyca smakiem, konsystencją i pożywnością. A robi się go prosto i szybko. Przygotujcie go choć raz, a jestem pewna, że na długo zagości w waszym menu.
Przepis: Makaron z sosem pomidorowo-serowym
Makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i parmezanu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. penne
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 70 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron i gotuj go minutę krócej, niż zaleca to producent na opakowaniu. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go, zachowując około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
- Przygotowanie sosuPomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej lekko oliwę z oliwek, wsyp czosnek i mieszając, smaż go ok. minutę, aż puści aromat. Teraz dodaj połówki pomidorków i smaż je 5-7 minut, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaj listki bazylii, trochę soli i pieprzu oraz większość parmezanu, wymieszaj.
- Mieszanie i serwowanie makaronuNa patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Całość podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp resztą parmezanu.
Inne wersje makaronu z pomidorkami
Oto kilka sposobów na lekką odmianę smaku tego pysznego dania.
- Listków bazylii i startego parmezanu można użyć wyłącznie do posypania tego dania. Jednak potrawa o wiele lepiej będzie smakować, gdy podgrzejemy je z sosem.
- Do duszących się pomidorów warto dodać kilka łyżek białego, wytrawnego wina. Dzięki niemu sos zyska pełniejszy smak.
- Zamiast listków bazylii, do sosu można też dodać świeży szpinak. Jego liście najlepiej dorzucić do sosu pod koniec gotowania, tak by zrobiły się miękkie, ale się nie rozpadły.
- By zaostrzyć nieco smak sosu, wystarczy dodać do niego odrobinę posiekanego lub mielonego chili.